BEOGRAD/VAŠINGTON – Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson, koji je boravio u posetu Srbiji, izjavio je da SAD neće nametati rešenja za problem Kosmeta, ocenivši da je moguće prevazići trenutni zastoj u pregovorima Beograda i Prištine.

“SAD su jasno rekle da će podržati ovaj proces, da će podržati bezuslovno dijalog. To je signal da ako vi možete da se složite mi ćemo to podržati. Videli ste pismo predsednika Trampa liderima kojima se demonstrira posvećenost. Nećemo nametati rešenja. Ali postoji volja da stupimo u sporazum”, rekao je Vilson za Glas Amerike po okončanju posete Beogradu.

Vilson je rekao da Srbija u ovom trenutku ne kontroliše KiM i da u ovom momentu pitanje Kosmeta zaustavlja Srbiju i limitira je u mogućnostima.

“Teški razgovori koje je Vučić imao u parlamentu i pred javnošću, treba da dovedu Srbiju u stanje da se suoči s realnošću tako da može da se fokusira na ekonomiju, budućnost, stvaranje poslova za mlade. Trenutno se na sve strane priča i troši se kiseonik. Treba da imate rukovodstvo koje je fokusirano na ekonomiju, poslove, preduzetništvo, ubrzavanje puta ka EU. Kosovo Srbiju usporava. Predsednik Vučić je bio jasan oko mogućnosti koje se mogu pojaviti ako dođe do dogovora sa Prištinom”, ističe Vilson.

On smatra da nije dobar momenat za dijalog, ali da se sve to može prevazići.

Tanjug