NOVI SAD – U Privrednoj komori Vojvodine (PKV) danas je održan stručni skup na temu bezbednog transporta opasne robe u Srbiji koji je organizovala Grupacija za transport opasne robe pri Udruženju usluga Privrednoj komori Vojvodine (PKV) i Klastera opasne robe Srbije (KORS), saopšteno je iz PKV. Predsednica Grupacije Jelena Hodak istakla da je Grupacija do sada davala mišljenja na Strategiju razvoja transporta opasne robe, mišljenja na predlog izmene Zakona o transportu opasne robe, kao i različite inicijative od kojih je većina usvojena.

“Pomerili smo izveštavanje savetnika sa dosadašnjeg 1. februara na 1. mart, što je značajno olakšalo rad savetnika – prikupljanje podataka i sastavljanja izveštaja. Podržali smo predlog KORS-a da na granicama transport ADR robe ima prioritet Nisu svi predlozi usvojeni, ali ćemo mi u našem daljem radu i zalaganjem i dalje insistirati na svim tim predlozima”, rekla je Hodak.

Ona je dodala da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI)prepoznalo KORS i Grupaciju kao stručne saradnike iz ove oblasti, te je poslalo prevod ADR-a 2019. njima na mišljenje.

Ispred Udruženja usluga PKV, skup je otvorio sekretar Branislav Mamić, koji je istakao značaj saradnje za poboljšanje kada je u pitanju transport opasne robe u Republici Srbiji.

Viši samostalna stručna saradnica u Udruženju usluga Slavica Hajder rekla je da je potrebno kontinuirano praćenje noviteta u zakonskoj regulativi, jer se ona, kako je rekla, stalno menja, što zahteva prilagođavanje novim zahtevima transporta opasne robe.

Tanjug