NOVI SAD – Tradicionalnom “Tamburaškom promenadom” ulicama Novog Sada u četvrtak uveče počeo 12. svetski “Tamburica festa”, zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolja turistička manifestacioja u srbiji na kojem će do 22. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti više od 700 izvođača iz osam zemalja.

Defile 12 tamburaških orkestara sa više od 100 izvođača uz podršku ansambla narodnih pesama i igara AKUD “Sonja Marinković”, koji su bili odeveni u letnje nošnje iz Banata i Srema, krenuo je iz Dunavskog parka, ispred spomenika Miroslava Mike Antića, našeg čuvenog pesnika i boema, Dunavskom i Zmaj Jovinom ulicom do Trga republike a kasnije nastavili muziciranje po baštama kafića i restorana.
-Drago nam je da su nas sugrađani dočekali nasmejani, vedri u dobrom raspoloženju i velikom broju- kaže Jelena Pejčić, član organizacionog tima festivala.- Za ovacije i aplauze, više od 100 tamburaša iz 12 orkestara, u skladu sa 12. “Tamburica festom”, uzvratilo je još setnijim zvukom za zajedničko pevanje dobro znanih melodija.

“Tamburica fest” se nastavlja u petak i subotu od 20.30 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će se za prestižne nagradenj takmičiti devet tamburaških orkestara iz osam zemalja, kao i 11 vokalnih solista prvi put u izboru za najlepšu novu pesmu, a u revijalnom delu programa nastupiće regionalna muzička zvezda, Lepa Brena, Orkestar solista 100 violina, muzička atrakcija iz Mađarske “Budapest džipsi simfoni orkestra”, ansambl narodne muzike Republike Komi iz Ruske federacije “Zarni jolj” (Zlatni potok) i Orkestar 105 mladih tamburaša iz regiona u okviru projekta Svetske tamburaške asocijacie “Tamburaški mostovi prijateljstva.

Fotosi : Tamburica fest