NOVO MILOŠEVO – Književna manifestacija „Slovo ljubve” održana je u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu kada je Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” uručena ovogodišnjem laureatu Perici Milutinu za knjigu pesama „Siluan”.  Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava. 

U programu učestvovali: u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama skup pozdravio dr Milan Micić, pomoćnik sekretara; u ime predlagača za nagradu govorio dr Zoran Đerić, književnik; Perica Milutin, dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković”; Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra; u muzičkom delu programa nastupio je Miodrag Miša Blizanac, solista, u pratnji Hora prosvetnih radnika Novog Sada „Prosvetitelji”; u okviru „Pesničkog venca” nastupili su pesnici: Perica Milutin, Zoran Đerić, Milan Micić, Selimir Radulović i Radovan Vlahović. 

Manifestacija je održana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Na osnovu predloga koji su podneli Dom kulture „Gračanica” iz Gračanice i Pravoslavno udruženje „Sveti Sava” Petrovaradin, kao i istaknuti pojedinci: prof. dr Zoran Đerićprof. dr Sava Damjanov,Franja Petrinovićdr Milan Micić, nagradu „Despotica Angelina Branković” Banatski kulturni centar dodeljuje Perici Milutinu za knjigu pesama „Siluan” (Fondacija „Grupa sever”, Novi Sad, 2019).

U predlogu za nagradu između ostalog stoji: „Siluan Perice Milutina je kompleksno pesničko tkanje, sastavljeno od nekoliko celina koje su snažno povezane. Prva, po kojoj je knjiga i dobila ime, Siluan, ima pet ciklusa, ili pevanja, uz uvodnu pesmu, i predstavlja jezgro iz koga crpe i preostalih pet celina, ili spevova. Brojčana struktura (brojevi u naslovu, koji upućuju na redosled, ali i na veze sa drugim pesmama), ukazuje na osmišljenost ove knjige i na jednom drugom nivou, koji je istovremeno i poetički i kosmički, pre metafizički, nego li metaforički, pre svega i iznad svega, u sferi duhovnog i molitvenog. Bilo ko da je naslovni junak, običan monah ili starac Siluan, svetogorski podvižnik, njegove su pouke duboke, uverljive, jer je njegovo iskustvo čemerno i tamno, između reči i ćutnje, između svesti i nesvesti, između uma i neuma…” (dr Zoran Đerić)

Perica Milutin rođen je 10. 6. 1959. godine u Glamoču. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i prozu. Živi i stvara u Novom Sadu. Nagrada se sastoji od Povelje i poklon ikone Prepodobne mati Angeline, koja je rad Silvije Vlahović.