BEOGRAD – Ako u prethodnih nekoliko nedelja niste čuli razgovor u kom se spominje Černobilj verovatno živite na drugoj planeti. Serija koja je za rekordno vreme osvojila simpatije mnogih ponosno nosi epitet serije sa najboljim ocenama na IMDB-u, popularnom sajtu za rangiranje igranih ostvarenja. Koliko su verni fanovi serije Černobilj i da li mogu da se porede sa gotovo fanatičnim obožavaocima nedavno završene serije Igra prestola ispitali smo u ovom tekstu. Uz pomoć start up kompanije Digital Element istražili smo medije i društvene mreže i uporedili ova dva ostvarenja kao i njihovu popularnost na srpskom internetu.

Černobilj je britansko-američka mini serija od pet epizoda nastalih u saradnji HBO-a i televizijske mreže Skaj. U pet epizoda opisuje nuklearnu katastrofu koja se pre 33 godine dogodila u Ukrajni, a koja je trajno uticala ne samo na živote stanovnika gradova Černobilj i Pripjat, već i na stanovnike čitave Evrope. Serija je premijerno prikazana 6. maja u Americi, a narednog dana u Velikoj Britaniji. Na IMDB-u trenutno nosi ocenu 9,6 baziranu na više od 250 000 glasova publike. 

Nasuprot njoj, serija Igra prestola okuplja fanove punih osam godina koliko je trajalo prikazivanje osam sezona. Fanovi ove serije gotovo su opsednuti njome i likovima u njoj, a na IMDB-u je ocenjena sa visokih 9,4 na osnovu glasova više od milion i po ljudi. Iako se serija nedavno završila, čini se kao da fanovi još uvek nisu spremni da se oproste od likova koje su godinama voleli.

U periodu do početka emitovanja, Igra prestola je imala dosta veće interesovanje medija, dok je broj pominjanja serije Černobil naglo skočio sa emitovanjem prve epizode Na osnovu ovoga možemo videti da je Černobilj već od samog početka prikazivanja osvojio srca mnogih gledalaca. U junu dolazi do blagog pada interesovanja medija za seriju Igra prestola, pa je u tekućem mesecu objavljeno  svega 99 tekstova, što u odnosu na maj mesec, kada je emitovana poslednja epizoda, predstavlja pad od 88 odsto. U junu je pak o Černobilju pisano 475 puta, te ako se ovaj trend nastavi istim intenzitetom možemo pretpostaviti da će u junu biti više tekstova o Černobilju, nego što je u maju bilo o seriji Igra prestola.

Na društvenim mrežama i formumima Digital Element analiza uočila je jedan zanimljiv podatak – O seriji Igra prestola se najviše pisalo u martu kada je ukupno spominjanja 364 puta. S druge strane, serija Černobilj je svoj najveći pik doživela u junu i u ovom mesecu je spominjana 370 puta. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prošlo tek dve trećine aktuelnog meseca, možemo da konstatujemo da je Černobilj ipak više zapalio društvene mreže. 

Poredeći ova dve ostvarenja ipak treba da uzmemo u obzir i to da Igra Prestola traje osam godina i da nije lako sve to vreme zadržati fanove, pogotovo ako se ima u vidu i dugi periodi neemitovanja. S druge strane, za „Černobilj“ mnogi kažu da je najbolja serija svih vremena, ali svakako treba napomenuti da ona ima samo pet epizoda, te da je time privukla da je pogledaju čak i oni koji nisu ljubitelji serije kao formata. Bilo da ste fanovi jedne ili druge, ili da su vas obe oduševile, sjajno je što danas imamo sve više kvalitetnih serija i jedva čekamo da vidimo koje će naredno ostvarenje podići lestvicu za jedan korak više.