SENTA – Japan Tobacco International (JTI), najveći japanski investitor u Srbiji, pokrenuo je proizvodnu liniju vrednu 3 miliona američkih dolara u svojoj fabrici u Senti. Novu liniju zvanično su pustili u rad Ana Brnabić, predsednica Vlade, Nj. E. Đunići Marujama, ambasador Japana, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade i Mucuo Ivai, predsednik duvanskih poslova u Japan Tobacco grupi. Ceremoniji su prisustvovali i Jelena Tansaković, državna sekretarka u Ministarstvu finansija i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

Nova proizvodna linija omogućiće kompaniji JTI da proizvodi nove brendove u fabrici u Senti, što će pozitivno uticati na bilans robne razmene Srbije, jer će, umesto uvoza, ovi proizvodi biti izvoženi na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Predsednica Vlade, Ana Brnabić, izjavila je: „Prvi put sam u kompaniji Japan Tobacco International, ali nisam prvi put u Senti jer smo ovde imali brojne značajne projekte, kao što su toplana, senćanska gimnazija, dom zdravlja. Sigurna sam da ću se vraćati i da će biti još uspešnih projekata”, i dodala: “Želim da se zahvalim kompaniji JTI na svemu što je uradila od 2006. godine za Sentu, za Vojvodinu i za Srbiju. Hvala vam na tome što ste verovali u Srbiju i što ste u našoj zemlji prepoznali potencijal za ulaganje i pouzdanog i predvidivog partnera. Drago mi je što je to dalo rezultate.“

Predsednica Vlade je naglasila i to da je JTI jedan od pet kompanija koje najviše uplaćuju u budžet Srbije. Ističući da je ovo godina kada JTI obeležava 20 godina postojanja na globalnom nivou, Mucuo Ivai, predsednik duvanskih poslova u Japan Tobacco grupi je rekao: „Razvoj naše kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez našeg istinskog partnerstva sa predsednikom i Vladom, i kao najveći japanski investitor u Srbiji, Japan Tobacco ostaje posvećen promovisanju Srbije kao povoljne destinacije za investitore.“

„Sigurno ćemo nastaviti da širimo dobar glas o Srbiji, kako u Japanu tako i širom sveta“, dodao je Ivai.

Kao jedina strana kompanija koja kupuje domaći duvan, i kao najveći proizvođač duvana u Srbiji, JTI zapošljava više od 1000 ljudi u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana i članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike. Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, JTI je uložio više od 181 milion dolara u Srbiji, učetvorostručio broj zaposlenih sa 84 na 350, i pokrenuo proizvodnju i izvoz cigareta u Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Albaniju, kao i izvoz duvana u EU.

Vrednost izvoza od 2006. godine do danas dostigla je skoro 250 miliona dolara, dok se tržišni udeo u istom periodu utrostručio. JTI je jedan od najvećih poreskih obveznika u Srbiji, koji je u državni budžet uplatio više od 2,2 milijarde dolara od 2006. JTI je dobio nagradu VIRTUS za svoj doprinos lokalnoj zajednici, sa ukupno milion dolara obezbeđenih sredstava.

JTI je član Japan Tobacco grupe, vodećeg proizvođača duvana na svetu. Na globalnom tržištu, JTI prodaje poznate brendove kao što su Winston, Camel, Mevius i LD. Zahvaljujući svojim brendovima „E-lights“ i „Logic“, JTI je globalni igrač na tržištu e-cigareta, a kompanija je u ovom izuzetno konkuretnom duvanskom tržištu sektoru prisutna od 2011. sa svojim brendom Ploom. Sa sedištem u Ženevi, u Švajcarskoj, JTI posluje u više od 130 zemalja i ima više od 40.000 zaposlenih širom sveta.