NOVI SAD – Jedna od najprestižnijih međunarodnih konferencija o “pametnim” tehnologijama u svetu – EUROCON 2019, održaće se od 1. do 4. jula u Novom Sadu. Konferencija EUROCON 2019 je vodeća konferencija u oblasti savremenih tehnologija, modernih izvora energije, naprednih inženjerskih alata u svim oblastima elektrotehnike, i ove godine se održava po 18. put. Sa istorijom dugom više od 30 godina i sedamnaest vrlo uspešnih prethodnih izdanja, EUROCON je postao najveća svetska platforma za prenos znanja između naučno-istraživačkih institucija, istraživačkih centara i privrede.

Na ovogodišnjem EUROCON-u će sa 151 radom učestvovati više od 500 autora iz 30 zemalja širom sveta, sa skoro svih kontinenata. Većinu učesnika čine mladi istraživači sa najprestižnijih svetskih institucija. Izuzev akademskog dela, organizatori ističu da se uz konferenciju EUROCON 2019, po prvi put organizuje i sajam na kome će učešće uzeti više od 10 domaćih i internacionalnih kompanija, koje su prepoznale značaj bliže saradnje između naučno-istraživačkih institucija i privrede.

Svečano otvaranje konferencije biće organizovano 1. jula u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu u 9.00 časova kada će učesnike i goste pozdraviti prof. dr Jose M.F. Moura, predsednik udruženja IEEE, prof. dr Boris Dumnić, predsedavajući konferencije EUROCON 2019 i direktor Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije FTN-a, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka.

RTV