BEOGRAD – Iz godine u godinu, turizam u Turskoj svakog leta sve više cveta, a hotelska usluga i luksuz kojim obiluju hoteli ostavjaju bez daha. 

Turska je prava destinacija za sve turiste koji žele da uživaju svim čulima u luksuzu, odličnoj hrani, savršenom moru i besprekorno uređenim plažama.

Za sve one koji prvi put kroče u Tursku shvate da je ona postala velesila u turizmu, i da joj po cenovnom rangu i kvaliteu usluge, retko ko može stati na crtu.

Turska obala obiluje idealnim plažama koje su stvorene za uživanje, izgrađeni su luksuzni hoteli,a  svake godine niču novi koji odišu luksuznom, opremljeni su sa najmodernijim spa centrima, akva parkovima, organizovanim boravkom za decu u kom ih čuvaju vaspitači, vrhunskom ponudom hrane i specijaliteta, a to je samo delić atmosfere koju pružaju letovališta u Turskoj.

Hotelski rizorti su postali pravi mali gradovi u kojima je smešteno na desetine bazena, različitih restorana, diskoteka, pozornica na kojima se svako veče izvode razni programi od raznih vratolomija, preko kineskih akrobata “od gume”, u sklopu rizorta se nalazi kompleks od nekoliko bioskopskih sala,ekskluzivni butici, suvenirnice, barovi na plaži gde možete poručiti razne koktele. Sobe su nalik omanjem stanu, opremljene luksuznom kozmetikom, uvek punim mini barovima, tako da vam praktično na odmoru ništa ne treba da ponesete od kuće. Tu su ogromni kreveti, mogućnost da se izabere jastuk baš kakav odgovara, mekan ili tvrđi.

Dakle, sve što turistima treba, nalazi se na jednom mestu, tako da nema potrebe da izađu iz hotelskog kompleksa, jer je unutra zabava zagarantovana, a uz tim animatora i najstidljiviji plešu, skaču i takmiče se…

Kako navode hotelijeri, ove godine se se očekuje porast broja gostiju od 30 odsto, u odnosu na prethodne dve. Turski hoteli se pune već od marta, kada dolaze prvi gosti iz Skandinavije, a potom dolaze Rusi. Prvi let koji je dovezao grupu turista iz Srbije ove godine je bio organozovan već 18. maja kada je turistička agencija Big Blue dovela prve goste iz Srbije, koje je dočekalo toplo vreme i more idealne temperature za kupanje.

Tokom boravka u Turskoj obavezno treba posetiti Antaliju, moderan grad sa malim šarmantnim istorijskim centrom, dugim sunčanim plažama od kojih je najduža Konjalti plaža. Istorijski centar Antalije – Kaleiči počinje trgom koji se naziva Kale Kapisi, što je u stvari kapija zamka, koja je označena kamenom kulom, na čijem vrhu se nalazi sat i statuom Atalusa II – osnivača grada. U blizini, se nalazi bazar koji datira iz 15. veka. Ukoliko šetate u tom nizu primetićete brojne kuće iz otomanskog perioda. Tu je i Hadrijanova kapija, kao i luka u kojoj su usidrene luksuzne jahte i brodovi .

U Antalijskoj regiji smešteni su: Kemer, Belek i Side. Kemer je mesto koje morate posetiti, jer ima fantastičnu klimu, zbog blizine Taurusa. Inače na 20 minuta vožnje od centra Kemera nalazi se plainina Taurus, na čiji vrh Tahtali koji je visok 2.365 metara možete da se popnenete gondolom za 15 minuta i da uživate u prelepom vidikovcu i pogledu koji se pruža sa ovog uzvišenja. Imajte na umu samo da su temperature na ovoj visini znatno niže i da se treba dobro obući, jer na obroncima Taurusa ima snega i tokom leta.

Ukoliko ste se odlučili za letovanje u Kemeru, očekuju vas šljunkovite plaže, jer je voda tu bistra, a to najbolje pokazuju plave zastavce koje su svuda. Najveća istorijska znamenitost, koja je i nama značajna je mesto Demre, grad gde je Sveti  Nikola bio patrijarh. Demre (bivša Mira) se nalazi 70 kilometara od Kemera. Inače u Demreu je Sveti Nikoka sazidao crkvu i tu su mu položene kosti, sve do momenta dok ih nisu rimski gusari oteli po nalogu Pape i odneli u Bari gde su i zakopane. Ovde su ostale samo dve kosti koje i dan danas stoje u Antalijskom muzeju.

– Truci su definiitivno naš bratski narod, još iz vremena Ataturka. Ostala je zabeležena njegova čuvena rečenica kada se desio atentat na kralja Aleksandra, on je rekao da je Srbija izgubila kralja, a on svoga brata. U crkvi na Bosforu postoji fotogafija kralja Aleksandra sa Atatrurkom, koja je napravljena upravo na Bosforu. Inače, još od vremena Sulejmana, poznata je priča o bratskom narodu, jer se prilikom posete Srbiji Sulejman oduševio našim akvaduktom i predložio ljudima iz Malog Mokrog  Luga, koji su hteli, da odu u Istambul da tamo održavaju akvadukt. Iz tog razloga cela jedna šuma u Instanbul i nosi naziv “Belgrade ormandži”, u prevodu Beogradska šuma – kaže operativni direktor agencije Big Blue Dušan Anastasov, koji već punih devet godina provodi šest meseci u Antaliji, rukovodeći timom vodiča koji se brinu o turistima koji dolaze preko ove agencije.

Preporuka za hedonste koji žele da uživaju u peščanim plažama da posete Side koji je prepun živopisne istorije, a za one koji žele da borave u gradu, dok su na moru – Alanju.

– Najpoznatija plaža u Alanji je Kleopatrina. Legenda kaže da je Marko Antonije zbog prevelike ljubavi prema njoj sekao šumu na Taurusu, pravio brodove i njima dovozio pesak iz Egipta, kako bi njegova draga hodala po pesku na koji je navikla – otkriva nam sjajni poznavalac Turske.

Hrana zauzima posebno mesto u ovoj zemlji. Obiluje voćem i povrćem najboljeg kvaliteta, jer je zemlja puna minerala.

– Obavezno probati baklave, gozleme – turske palačinke koje u gotovo svakom hotelu pravi starija baka u posebnom delu gde se nalazi i specijalna peć. Pravi specijalitet je lahmadžun pica koja ima svašta na sebi, pide – nalik pici, sa sirom, spanaćem. Preporuka je i merdžemek čorba, vodeni burek i nezaobilaznmi ajran – sličan našem jogurtu samo slaniji. Obavezno probati i sladoled – dodurma koji se pravi od kozjeg mleka, specifičan je po tome što se malo više rasteže, a Turci imaju pravu atrakciju kada ga sipaju, jer prave pravi performans. Iz Turske obavezno poneti ratluk, čajeve, baklava, al i paštetu od maslina koja je jako zdrava i ukusna – savetuje Dušan.

Ukoliko planirate da nešto pazarite, imajte na umu da je cenkanje je veoma zastupljeno, može se reći da je čak i poželjno. Turski trgovci su uvek su spremni za “pregovarenje” o ceni, pogotovo kad čuju da ste „from Serbistan“.

Marija Nikolić