BEOGRAD –Potpredsednica Vlade i predsednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa Zorana Mihajlović kaže da je gradnja metroa u Beogradu “najveći i finansijski najzahtevniji infrastrukturni projekat u regionu, vredan više od četiri milijarde evra”. Ona je na drugoj sednici radne grupe, na kojoj je francuska kompanija “Ežis” predstavila prethodnu studiju opravdanosti i predlog dve linije metroa, rekla da je beogradski metro projekat od najvećeg značaja za Beograd, ali i od interesa za Srbiju, zbog čega je najvažniji zadatak izabrati optimalan način finansiranja ovog projekta.

“Pitanje svih pitanja je model finansiranja ovog projekta, struktura troškova, kao i konačna cena, i zato se Vlada uključila, jer Grad Beograd ne može sam da iznese ovaj projekat. Finansiranje će biti glavna tema razgovora na našoj radnoj grupi, u koju je uključen i ministar finansija Siniša Mali”, rekla je Mihajlovićeva.

Radna grupa je na današnjoj sednici donela odluku da se prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je uradila firma “Ežis”, uputi Republičkoj revizionoj komisiji, kao i da se izabere finansijski savetnik koji će za Vladinu radnu grupu uraditi finansijsku i ekonomsku analizu projekta izgradnje beogradskog metroa.

Tanjug

Foto: vlada.gov. rs