INĐIJA – Potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je radove na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta na deonici ruskog izvođača „RŽD Internešnl“. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, v. d. generalnog direktora „Infrastruktura železnice Srbije“ a. d. Miroljub Jevtić i drugi počasni gosti, upoznali su se sa naprednom ruskom tehnologijom za polaganje gornjeg stroja koloseka na deonici Inđija – Beška, i tom prilikom su veoma pozitivno ocenili rad kompanije.

Na deonici Stara Pazova – Novi Sad pruge Beograd – Budimpešta „RŽD Internešnl“ sprovodi izgradnju i modernizaciju dvokolosečne elektrifikovane pruge za brzinu od 200 km na sat. Svi elementi nove železničke infrastrukture se grade u skladu sa zahtevima i  propisima za brzu prugu. Na deonici od Stare Pazove do Inđije već je položeno više od 10 km koloseka i u najskorije vreme će biti položeno i 20 km. Za te radove u Srbiji se koriste dva kompleksa za polaganje UK-25/18, koji su specijalno isporučeni iz Rusije. To je jedinstvena tehnologija za Srbiju, koja omogućava optimizaciju rokova za izvođenje radova i garantuje visok kvalitet trupa pruge.

U okviru Aneksa 3.2 uz osnovni Ugovor se takođe sprovodi i izgradnja dvokolosečnog železničkog mosta dužine oko pola kilometra u blizini stanice Beška. Počeli su i radovi na vijaduktu na 55. kilometru. Završena je ugradnja galerije na 41. kilometru na pruzi Beograd – Budimpešta. Trenutni napredak na objektima iznosi 24 odsto. Osim toga, „RŽD Internešnl“ trenutno gradi vijadukt dužine tri kilometra u kombinaciji sa galerijom u plavnom delu Dunava i dvokolosečni tunel u Čortanovcima. Do sada je završeno 59 odsto tunela i 63 odsto vijadukta. Svi tekući radova na objektima „RŽD Internešnl“ u Srbiji odvijaju se u skladu sa dinamikom. Planirano je da se izgradnja i rekonstrukcija deonice Stara Pazova – Novi Sad završi 2021. godine.