BEOGRA – Color Media Communications već petu godinu zaredom organizuje konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju – CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti. Na ovogodišnjoj konferenciji predstavili su se lideri globalne održivosti u svetu i kod nas. Govorili su o implementaciji cirkularne ekonomije, zašto je ona važna za Srbiju,  koji su njeni benefiti. Osim unapređenja ekonomije i mogućnost stvaranja novih radnih mesta, koncept cirkularne ekonomije je neminovan, jer je ugrađen u evropske propise. Procene su da se uvođenjem cirkularne ekonomije u Srbiji mogu otvoriti nova radna mesta i povećati konkurentnost domaće privrede, naročito u sektoru reciklaže.

Broj kompanija u Srbiji koje integrišu CSR principe u strategiju poslovanja i razvijaju strateške CSR programe iz godine u godinu je sve veći. Teme konferencije bile su kompanije su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija,  ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Konferenciju su otvorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Group i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine. Brankica Janković je uputila reči podrške društveno-odgovornom delovanju kompanije CPG i istakla da biznis i ljudska prava nisu na razlicitim vec na istim stranama. Prisutnima je predstavila akciju sa mladim isterivacima diskriminacije u kojoj ucestvuju srednjoskolci sirom Srbije putem panela i edukacija na najvaznije drustvene teme.

“Mi smo pre nekoliko godina organizovali panel sa mladim isterivačima diskriminacije u kojima su srednjoskolci širom Srbije isterivali ovu ideju. Dobro je kada upravo oni govore o izazovima klimatskih promena i očuvanju životne  sredine jer ćemo je upravo njima ostaviti u nasleđe. Posebno je važno što su se mladi ukljucili u ovu akciju i time razbili predrasudu da su oni manje zainteresovani za buducnost planete.”

Ministar Goran Trivan je govorio o zelenoj ekonomiji. Istakao je značaj razvijanja ekološke svesti u svakom pojedincu- svest da planetu nasleđujemo od prethodnih generacija i da je ostavljamo budućim generacijama.

Juče je umro poslednji primerak indonežanskog nosoroga. Od osam miliona životinjskih vrsta na planeti čak milion je u izumiranju! Planeta na kojoj živimo se nalazi u velikoj opasnosti a glavni problem leži u ljudskoj pohlepi i težnji korporacija za profitom! Zato je važno da vidimo ovakve primere, kompanije koje posluju na principima održivog razvoja!

Panele konferencije mozete pogledati ovde http://www.color.rs/csrsrbija2019/

Konfrenciju su podržale kompanije: Vojvođanska banka, Delta Holding, Unicef Srbija, Telenor fondacija, Aqua Viva, Sigma Kula – Hlorogen, GSK, AMS Osiguranje.