NOVI SAD – “Novi Sad je naša kuća, tako da moramo voditi računa o higijeni na isti način kao u svojim stanovima. Ako bacamo smeće tamo gde ne treba, stvaramo divlje deponije, ostavljamo nameštaj pored kontejnera, ne možemo očekivati čist grad. Bitno je da najpre delujemo preventivno, da podstičemo društveni aktivizam, da edukujemo mlađe generacije, ali i da imamo stroge sankcije za one koji ne poštuju javni red i prljaju svoj grad”, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom akcije čišćenja Šodroša i Ribarca u Novom Sadu. On je naglasio da su na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada drakonski povećane kazne za sve nesavesne građane, a kako je rekao, na blage kazne pažnju su mu skretali i sami Novosađani.

“Očekujemo da inspekcija bude još agilnija, i da one koji ne poštuju svoj grad adekvatno sankcionišu u skladu sa zakonom. Najbolje bi bilo kada uopšte ne bismo imali potrebu za kažnjavanjem, i ja mislim da ko prlja Novi Sad, taj ga ne voli. U ovu akciju Pokrajine uključili smo sva preduzeća, ali najbitnije je da se građani uključe u sistem javne higijene i da vratimo Novom Sadu sjaj koji ga je krasio. Današnji odziv je sjajan, i ovde je mnogo ljudi iz nevladinog sektora, tu su sportisti, aktivisti”, izjavio je Vučević.

Reč je o akciji “Nedelja za čistiju Vojvodinu” koja se održava od 24. do 27. juna, na više lokacija u Vojvodini.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, 20 jedinica lokalne samouprave aktivno učestvuje u akciji, i čisti se 36 lokaliteta.

“Juče smo čistili Suboticu i Kikindu, danas Novi Sad, sutra Zrenjanin. Prilikom promocije ove akcije rekli smo da ćemo očistiti Vojvodinu u jednoj nedelji. Ovo je najbolji primer kako svi zajedno, uz minimalne troškove, možemo da sprovedemo ovako efikasnu akciju. Tako da, možemo da počistimo, ali da podižemo svest građana bez adekvatne sankcije, nema nikakve svrhe”, ocenio je Galić.

 RTV