NOVI SAD – Manje od dve godine ostalo je do trenutka kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, ali se grad već sad u regionu visoko pozicionirao po pitanju umetničkih i kulturnih aktivnosti, programa i novih prostora. Za 2021. – godinu titule, Novi Sad se užurbano sprema, aktivnosti su sve brojnije, u šta se uverila i predsednica Vlade, Ana Brnabić, koja je ponovo, nakon osam meseci, došla da obiđe radove na izgradnji Kreativnog polisa, na mestu nekadašnjeg prostora industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“.

Brnabić je u budućem umetničkom, kreativnom i omladinskom kutku – Kreativnom polisu, jednom od najznačajnijih prostornih projekata u gradu, bila prošlog oktobra, kada je u Novi Sad dolazila povodom otvaranja kulturne stanice Svilara i još tada rekla da viziju Novog Sada treba da slede i drugi gradovi u Srbiji.

Osim Kreativnog polisa, koji nastaje na prostoru jedne od najstarijih industrijskih zona u Novom Sadu, u toku su radovi na novim prostorima, ali i revitalizaciji postojećih, sve u cilju razvoja kulturnog i kreativnog stvaralaštva, pripreme grada za 2021. Na mestu stare fabrike za bojenje svile nastala je nova kulturna stanica Svilara koja je nastavila da neguje kulturno nasleđe, dok je prostor stare streljane postao savremena kulturna stanica Eđšeg. U cilju decentralizacije kulturnih sadržaja planirano je pokretanje još tri kulturne stanice, i to na Novom naselju, Klisi i u okviru Kreativnog polisa.

RTV, Tanjug