NOVI SAD – Šesti Novi Tvrđava teatar biće otvoren 4. jula u Vili “Stanković” u Čortanovcima, a trajaće do 9. jula. Publiku očekuju, najavili su organizatori, raznovrsne predstave narodnih pozorišta, ali i ad hok ansambala, kao i predstave iz inostranstva. Tvrđava teatar za prethodnih šest godina postao je veoma popularan festival, što se može videti i po broju prijavljenih predstava, od kojih je selektor i umetnički direktor Festivala Vida Ognjenović izabrala ukupno šest. Sve će biti izvedene na otvorenom, odnosno u Vili “Stanković” u Čortanovcima, dok će jedino predstava Paola Mađelija “Kavkaski krug Kredom”, biti izvedena na sceni “Jovan Đorđević”, u Srpskom narodnom pozorištu, jer nije mogla biti adaptirana za otvoreni prostor.

“Izabrala sam ovih pet predstava, jer su to nove predstave, što napravljene ove godine, što su zanimljive, prave festivalske i što svaka može da se igra na otvorenim, ambijentalnim scenama i da ništa ne izgubi od svog teatarskog jezgra. Osim predstave iz Sarajeva “Kavkaski krug Kredom”, koja će biti jedina koja će se igrati na sceni “Jovan Đorđević”, jer nije mogla da bude adaptirana za otvoren prostor, to bi zahtevalo prerežiravanje, što nikada od Paola Mađelija ne bismo tražili”, rekla je Vida Ognjenović.

Festival će, 4. jula, u Vili “Stanković”, u Čortanovcima, otvoriti predstava “San o Mileni”, rediteljke Jelene Bogavac, a u produkciji Udruženja umetnika “Artista” iz Požarevca. Na programu 5. jula je predstava “Opsada Venecije”, reditelja Mikele Modesto Kazarin, pozorište iz Rumunije.

Predstava “Kavkaski krug Kredom” na programu je 6. juna, a “Ventilator”, u koprodukciji Gledališta Koper i Novosadskog pozorišta, na programu je 7. jula. “Žene iz Troje”, reditelja Nebojše Bradića, inspirisana Euripidom, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović”, publika može pogledati 8. jula, dok je 9. jula na programu predstava “Ženidba i udadba”, predstava u čast nagrađenih, a koju izvode studenti druge godine Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda.

RTV