NOVI SAD – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i delagacijama Grada i Ministarstva omladine i sporta predstavila je u Moskvi mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule. Ovo je sedmi evropski centar u kom je Grad mladih otvorio vrata nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika ruskog parlamenta, međunarodnih omladinskih organizacija i diplomatskog kora. Prijem je organizovan u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

“Vi mladi ste budućnost. Iako često ostaje samo kao floskula. Zato ovakvi prijemi i povezivanja jesu bitna. Činjenica da je ovde toliko ljudi, toliko bitnih predstavnika institucija i kompanija očigledan je pokazatelj reputacije koju Novi Sad sada stvara za sebe. A, mladi ljudi s utu najbolji primer,” objašnjava NJ. E. ambasador Srbije u Moskvi, Slavenko Terzić.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Moskve, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini. Prijemi koje Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada i Ministartsva spoljnih poslova organizuje u omladinskim centrima širom Evrope, dolaze u trenutku kada Savet Evrope najavljuje gotovo potpuno smanjenje budžeta koji se izdvaja mlade u Evropi.

“OPENSu je veoma važno da se u Novi Sad sa ovih sastanaka i prijema vrati sa partnerstvima i da vidimo kako možemo naš primer dobre prakse da prenosimo širom Evrope. Novi Sad u ovom trenutku predsedava mrežom omladinskih prestonica, ta mreža će se tokom ove godine formalizovati u Novom Sadu, imaćemo priliku nekoliko gradonačlenika iz gradova koji su do sada bili omladinske prestonice, kao i ovih gradova u kojima smo bili i vidimo u Novom Sadu, formalizujemo saradnju i vidimo šta konkretno i možemo da donesemo u Novi Sad. Kako da donesemo novu energiju, dovedemo mlade i vidimo kako možemo da sarađujemo,” kaže koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Sve to je neodrživo ukoliko ne razmišljate dugoročno i kako je svaki program samoodrživ bez obzira na donatore. Do sada smo bili domaćin Omladinskom evropskom forumu, bili na marginama brojnih sastanaka i imali preko 75. 000 mladih u našem gradu. Prema rečima gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, Novi Sad jeste pionir omladinske politike u Srbiji i pruža nam dobar model za čitavu republiku.

„Ne možemo se zatvoriti samo u svoje dvorište nego moramo da širimo dobru sliku i vesti o nama. Naša ključna poruka jeste da 2019 godina nije sama za sebe cilj već jeste putokaz gde će se Novi Sad i Srbija dalje kretati. Ja duboko u to verujem, a preduslov da se ti rezultati ostvare jeste uključivanje mladih i omladinskih organizacija u direktne procese koji se tiču omladinske politike i rekao bih da smo u Novom Sadu dosta toga uradili tako da možemo biti primer dobre prakse ne samo u Srbiji, već u gradovima širom Evrope“ dodaje Vučević.

Ideja ovih prijema jeste da se Evropa upozna sa najvažnijim projektima Novog Sada, te da se i uputi poziv da u godini mladih posete Grad koji je nosilac dve prestižne evropske titule.