BAČ –Simboličnom predajom ključa fratru Josipu Špeharu, Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji označio je kraj obnove Franjevačkog samostana u Baču. Ovaj projekat podržala je, uz Evropsku uniju i Ministarstvo kulture, i Pokrajinska vlada. Franjevački samostan iz dvanaestog veka je zahvaljujući finansijkoj podršci Evropske unije od 800 hiljada evra dobio nove instalacije, podno grejanje, obnovljena su i vrata, prozori, krov fasada i otvorena izuzetno vredna muzejska zbirka. Čitav projekat obnove koštao je 1,2 miliona evra.
Pokrajinska vlada

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji kaže: “Ukoliko neko ima sumnje, ovde će ih zasigurno razvejati i uveriće se da je Srbija bila integralni deo evropske kulture, verske zajednice, evropskog društva.”

“Jedna izuzetna saradnja Evropske komisije koja je dala vrlo izdašna sredstva, praktično dominantan iznos sredstava za obnovu i rekonstrukciju ovog objekta kulture i vere. Tu je i ministarstvo kulture učestovalo sa nekim iznosom i pokrajinska vlada i naravno kada se dobre okolnosti, dobra volja, pedanterija, dobre namere i stručnost ujedine, onda dobijemo ovako lep rezultat”, istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine je rekao: “Ovo je, ne samo puka obnova jednog važnog objekta, važnog za našu istoriju, ali i za naš svakodnevni život, već je ovo i poruka da multikulturalnost, zajedništvo, kroz obnovu jednog ovako značajnog kulturnog dobra predstavlja i putokaz za budućnost.”

“Danas sam ponosan jer stojimo pred nečim što je veliko. Jedno malo mesto u Bačkoj, Bač postalo je jedno evropsko mesto i sačuvalo je u sebi sve one vrednosti, kao nekada Evrope koja je prolazila kroz svoja stoleća”, rekao je Ilija Vrdoljak, provincijal Franjevačke provincije “Ćirilo i Metodije”.

RTV (Predrag Čurćija)