NOVI SAD – Na dečjem hemato-onkološkom odeljenu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, u Beogradu, otvorena je igraonica za decu, prva te vrste na ovoj klinici, gde se leče deca obolela od raka.  Prostoriju od 12 kvadrata, koju je klinika odvojila za ove potrebe na zahtev Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), pretvorena je u igraonicu upravo zahvaljujući donacijama koje je udruženje prikupilo.

Realizacijom ovog projekta, zahvaljujući donaciji kompanije „Enterijer Janković“, ispoštovana su osnovna dečja prava definisana poveljom UN o pravima deteta, pravo na igru i na edukaciju. U prostoru skromnih dimenzija svoje mesto su našla i dva kompjutera koja će mališama omogućiti da lakše prate školsku nastavu i ostanu u kontaktu sa svojim vršnjacima i nastavnicima.

Prostor odiše veselim bojama, crtežima i atmosferom koja će mališanima, koji se leče od raka, pomoći da lakše podnesu i prebrode boravak među bolničkim zidovima.

Otvaranje igraonice omogućeno je zahvaljujući udruženoj saradnji NURDOR-a i zaposlenih na Univerzitetskoj dečjoj klinici, kao i brojnim donatorima koji su svoje znanje i materijalna sredstva stavili u svrhu izlečenja dece obolele od raka. Idejno rešenje donirao je arhitekta Nikola Banković, VMS  je izveo građevinske radove, Ewe computers poklonio računare, a igračke je obezbedila kompanija DexyCO. Prijatelji iz Kulturne zajednice Arzinjano i Drago Vojvodić iz Slovenije su se takođe priključili akciji preko redakcije za dijasporu RTS-a.