BEOGRAD – Pre 50. godina rođen je strip junak koji je oboležio jednu genarciju koja je kako se kaže volela najviše tri stvari ; bioskop, klikere i stripove! Već 50 godina brojne generacije na našim prostorima uživaju u crno-belim kadrovima društveno-političke satire, svakodnevne ironije i sarkazma koji je predstavljen u stripu Alan Ford. Popularnost stripa ni u jedoj zemlji nije zabeležena kao na prostoru EX YU i u Italiji. 

Tim povodom kompanija Color Media Communications u saradnji sa “Belgrade Waterfront” organizovala je izložbu čiji je autor  Marjan Matić, strip kolekcionar. Kroz izložbu su prikazani čuveni dijalozi „Halo Bing“ Sir Olivera, Grunfovi izumi i druge mudrosti iz stripa i karakteristične naslovne strane. Osim naslovne strane prve epizode našeg i italijanskog izdanja, tu je i poslednja 75. naslovnica Magnusa i 200. naslovnica koju je nacrtao posle 11 godina, zatim jubilarna stota epizoda koja je izašla, u to vreme, u koloru… Izloženi su najduhovitiji kadrovi iz stripa članova grupe TNT, njihove karakteristike i neprijatelji.

Ispred grada Beograda, izložbu je otvorio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, a nakon toga je autor izložbe, Marjan Matić ospričao kako je izložba nastala.  Izložba traje od 31. 05. do 13.06.2019. i svi zainteresovani je mogu pogledati na šetalištu Sava Promenada

Srećan ti rođendan Alan Forde!