BAČKA PALANKA  –Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas u Bačkoj Palanci otkrivanju i osveštavanju spomenika podignutog u znak sećanja na pripadnike nemačke zajednice koji su živeli u Bačkoj Palanci između 1764. i 1944. godine. Obraćajući se prisutnima, predsednik Pastor je istakao da je otkrivanje spomen-ploče u znak sećanja na pripadnike nemačke zajednice koji su u tri opštinama Nova, Stara i Nemačka Palanka živeli skoro dva veka, čin koji ima za cilj da u čoveku koji stoji do nas vidimo ono što nam je zajedničko i što nas povezuje, jer jedino tako možemo svi zajedno graditi budućnost.

„Iskreno verujem da su Savezno udruženje Podunavskih Švaba u Nemačkoj, Udruženje Podunavskih Švaba iz Bačke Palanke i Opština Bačka Palanka ovim gestom napravili jedan mali korak u popravljanju sveta i građenju zajedničke budućnosti”, poručio je Pastor.

On je dodao da se linija koja razdvaja dobro i zlo ne proteže se između naroda, država, rasa, nego u savesti svakoga od nas ponaosob u kojoj se bije bitka i donosi odluka jesmo li ljudi i ostajemo li i dalje pripadnici te vrste koja se zove ljudski rod.

„Naša je dužnost i čast da sačuvamo i prenesemo sećanje na Podunavske Švabe i na generaciju koja će doći posle nas, i sve one koji će doći i posle njih, za večnost. Neka ova spomen-ploča bude za večnost!”, naglasio je Pastor.

RTV