NOVI SAD – Predstavu “Trešnja sa crnom peteljkom” glumci iz Budimpešte izvode danas od 19 sati u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz. Strast i patriotizam u Bačkoj usred sudbonosne olujne istorije. Na početku priče, u Bačkoj su na vlasti Mađari ali se prijateljstva i ljubavi ne rađaju na osnovu nacionalne pripadnosti. Irina i Dušan se bude na serenadu kojom se mađarski vojnici opraštaju od njih, jer odlaze na front.

Nastaje veliko slavlje, čuju se melodične srpske i mađarske pesme. U veselom društvu se nalazi i mađarski župan koji je tajno zaljubljen u lepu Irinu, suprugu njegovog prijatelja Dušana. Irinu takođe privlači mađarski župan ali svoju ljubav kriju jedno od drugog. Istorija u njihovom slučaju izvodi sudbonosni obrt. Naime, kad Srbi preuzmu vlast u Bačkoj, mađarski župan je primoran da beži.

Šta će se desiti sa prijateljstvom ljubomornog Srbina i Mađara, da li će Srpkinja pratiti svoju ljubav i kako će ostali likovi predstave doživeti promenu vlasti? O tome govori ova romantična, ponekad dramatična ili duhovita predstava. Istorijom protkana drama o ponosu, prijateljstvu i ljubavi. Predstavu je režirao Imre Kerenji, koji je dobitnik nagrade “Mari Jasai” i nagrade “Košut”.

RTV