NOVI SAD – Zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi, “Tamburica fest”, počeće danas u 18 sati, nastupom folklornih ansambala kulturno-umetničkih društava i defileom više od 100 tamburaša Dunavskim parkom i centralnim ulicama Novog Sada. Druženje sa tamburašima, najavljuju organizatori, potrajaće do 23 sata, a u petak i u subotu, 21. i 22. juna, 12. „Tamburica fest 2019“ biće nastavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će za te dve festivalske večeri na glavnoj bini nastupiti više od 700 izvođača iz osam zemalja. U petak program počinje od 20.30 časova, Internacionalnom revijom mladih tamburaša, potom Takmičenje malih tamburaških sastava, nakon kojeg će posetioce festivala pozdraviti predstavnici Ambasade Mađarske.

U revijalnom delu Tamburica festa nastupiće Ruski ansambl narodne muzike „Zlatni potok“, a biće održan i koncert Orkestra solista 100 violina iz Budimpešte „Budapest džipsi simfoni orkestra“. U subotu, od 21 čas, počinje izbor za najbolju novu pesmu „Tamburica festa“, a od 22.10 časova takmičenje velikih tamburaških orkestara. Posle dodele nagrada, od 23.20 časova, počinje celovečernji koncert Lepe Brene s tamburašima i sa njenim orkestrom.

Ove godine zemlja prijatelj festivala je Mađarska, a već je dogovorena i kulturna razmena sa tom zemljom, pa će tako Tamburica fest, najverovatnije već u septembru imati veliki koncert tamburaša u kulturnoj instituciji u Budimpešti. Posebno zanimljiv na ovogodišnjem festivalu biće nastup regionalnog tamburaškog orkestra satkanog od 105 dečaka i devojčica koji deluju pod okriljem Svetske tamburaške asocijacije. Organizatori posebno naglašavaju da publika ovogodišnjeg Tamburica festa ne mora da brine o „najezdi komaraca na Petrovaradinskoj tvrđavi, jer su prethodna dva dana preduzete zaštitne mere i tretmani protiv komaraca“.

Tanjug