BEOGRAD – Premijera performansa “Moj Šekspir” prema konceptu Nikite Milivojevića, bajkovita “Bura” Irine Bruk, ćerke slavnog Pitera Bruka, “Bogojavljenska noć” s glumcem i muzičarem Džordžom Megvajerom, samo je deo 6. Šekspir festivala, koji počinje danas i trajaće do 3. jula u Čortanovcima i Novom Sadu. Festival će u Srpskom narodnom pozorištu otvoriti predstava “Ričard Treći” Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Aleksandra Popovskog, u kome glavnu ulogu tumači Ozren Grabarić.

Druge večeri, 28. juna, u “Vili Stanković” biće izvedena premijera performansa “Moj Šekspir”, svojevrsni interaktivni tok šou u kome će o svom iskustvu igranja Šekspirovih komada i svoje omiljene monologe govoriti Vojislav Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Nebojša Dugalić, Igor Đorđević, Milena Zupančić, Ozren Grabarić.

Gošća 6. Šekspir festivala biće ćerka čuvenog Pitera Bruka, Irina Bruk, koja će u Čortanovce doći sa svojom trupom sa kojom radi u Nacionalnom teatru u Nici i predstavom “Bura”. Publika, koje je iz godine u godinu sve više u Čortanovcima, imaće priliku da pogleda i kako je dobitnik prestižne britanske nagrade “Olivije” Džordž Megvajer izneo “Bogojavljensku noć” u produkciji “Bridž haus teatra SE20” iz Londona.

U okviru pratećeg programa biće postavljena izložba “Šekspirova pozornica Joce Savića” i organizovana tribina posvećena ovom nadarenom srpskom glumcu i reditelju, koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni ustanovio novi princip igranja Šekspira i bio ispred svog vremena, a do danas ostao nepoznat u domovini.

Milivojević će održati master klas “Šekspir za početnike”, a festival će zatvoriti projekcija filma “Sve je istina” Keneta Brane u Kulturnom centru Novog Sada. Ulaznice za predstave koštaju od 700 i 900 dinara i za zainteresovane biće organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada.

Tanjug