BEOGRAD – Plovidba na rekama u Srbiji odvija se bezbedno, a u isto vreme radi se i na povećanju kapaciteta putničkih pristaništa, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, saopštilo je Ministarstvo građevinrstva, saobraćaja i infrastrukture. Ministarstvo je ragujući na navode Udruženja profesionalnih lađara Srbije posle plovidbene nezgode koja se dogodila na Dunavu u Budimpešti, ukazalo da to udruženje netačno prikazuju stanje bezbednosti na našim plovnim putevima i dovodi građane u zabludu, koristeći tragičan događaj za “promociju svog delovanja”.

Ministarstvo podseća da postojeći način pristajanja brodova na putničkom terminalu Luke Beograd funkcioniše unazad deceniju i da do danas nije prouzrokovao bezbednosne probleme, niti u saobraćaju niti u komunikaciji putnika sa obalom.

“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odavno je uočilo problem nedostajućih pristanišnih putničkih kapaciteta u Beogradu, zbog čega je zajedno sa gradskom opštinom Zemun i Gradom Beogradom iniciralo izgradnju Međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, na kojem će radovi biti završeni u avgustu 2019”, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je Lučka kapetanija Beograd uvela posebna pravila plovidbe na beogradskom sektoru koja daju rezultate, jer do sada nije bilo havarija.

“Svaki dolazak putničkog broda praćen je raportnim i drugim aktivnostima Lučke kapetanije Beograd, koja prati plovidbu svih brodova preko Rečnih informacionih servisa (RIS).

Dodatno, Srbija je prva u Evropi uvela navigacione bove koje su vidljive brodovima u svim uslovima plovidbe, što umnogome povećava bezbednost plovidbe i što najbolje govori o aktivnosti nadležnih službi Ministarstva i odnosu prema pitanju bezbednosti”, ističe se u saopštenju.

Tanjug