NOVI SAD – Godišnja skupština Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, održana je danas u zgradi Platoneuma. Prisutne članove SANU, kao i goste Godišnje skupštine pozdravio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da posledica toga što je u Novom Sadu Ogranak SANU jeste to da ovaj grad bude prepoznat, ne samo u Srbiji nego i širom Evrope, kao centar nauke, obrazovanje i kulture.

“Esencija intelektualnog potencijala kroz vekove u ovom gradu je dovela do toga da imamo Ogranak SANU u Novom Sadu i velika mi je čast što mogu da vas pozdravim u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, svoje i u ime građana Novog Sada”, kazao je Jelušić.

On je članovima SANU poručio da “mi građani vas vidimo kao instituciju mudrosti”.

“Nažalost, na ovim turbulentnim prostorima u ovim turbulentnim vremenima, ne mogu da kažem da se mudrost uvek ceni, ali nam je svima potrebna”, rekao je Jelušić, podsetivši da se aplicirajući za Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad navodio i kao sedište Ogranka Srpske akademije nauke i umetnosti.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakao je da je istina jedna od kategorija koja se ponovo vraća.

RTV