Čarape su tu da dopune naš stil oblačenja, ali i stil života.

O važnosti njihovog izbora govori činjenica da se na ženi često primeti prvo čarapa pa tek onda cipela, a da svaka druga žena na muškarcu takođe zapazi odabir čarape.

U biznis sa čarapama pre nekoliko godina obrela se nekonvencionalna pop-art umetnica Nataša Gegić Raletić, diplomirani grafičar, koja je neverovatnu kreativnost slikanja prenela baš na ovaj modni dodatak – čarapu.

U ateljeu prepunom mašte, Nataša stvara remek-dela, oslikavajući sve: od likova iz crtaća do filmskih diva.

Šta najčešće žene žele da se nađe na njihovoj čarapi?

Bulke, lale, Klimt, Merlin Monro, Beti Bup…

Najteži izazov za vas je?

Ništa mi nije teško, odbijam jedino ako ne mogu da ispoštujem vremenski rok. U svakom drugom slučaju, zaista ne postoji to što ne mogu da oslikam.

Da li biste nam otkrili proceduru rada?

Bitno je da čarapa bude deblja. Naravno, boja i veličina se podrazumevaju, po želji mušterije. Prvo se radi podslika u tri nanosa pa crtež, pa tek onda konačna slika. Najduže traje proces sušenja, a ja radim tek uveče kad mi deca zaspu i kad u kući zavladaju mir i tišina.

Pretpostavimo da radite s bojom koja se ne ispira?

Naravno, boja je postojana, preporučujem ručno pranje.

Koliko je vremena neophodno da se ukrasi jedan model čarapa?

Do pet dana, zbog onog dugog procesa sušenja.

Ko su najčešće mušterije?

Deca i odrasle žene koje znaju šta žele, jake, sigurne i samouverene, hrabre da ponesu nešto drugačije, i da istrpe poglede uprte u njihove noge, jer sasvim sigurno će izazvati pažnju.

Iako Nataša ima iza sebe nekoliko izložbi, tvrdi da je kreativan rad na oslikavanju čarapa ipak ono po čemu je Novosađani prepoznaju.

Vesele, živahne, pune kolorita, čarape ove vrsne umetnice šetaju novosadske noge i doprinose da se svaka dama u njima oseti uzbuđeno i izazovno, dok drugima bude maštu!

 

autor: Nikea Vučetić