RAVNO SELO – Danas će svečano biti otvoren treći Ravno Selo Film Festival u ovom vojvođanskom selu projekcijom filma Kralj Petar Prvi, reditelja Petra Ristovskog. Na svečanom otvaranju nastupiće Ana Stanić, Dušica Novaković, Mirna Radulović, Ksenija Mijatović i Luka Maraš, koji će uz pratnju muzičara Novosadske filharmonije predvođene maestrom Mikicom Jevtovićem izvesti neke od najlepših i najpopularnijih numera filmske muzike. Tokom tri dana festivala biće prikazano četiri filma u glavnom takmičarskom programu i osam filmova u omladinskom programu studenata Akademija umetnosti iz Novog Sada i Cetinja.
Ilustracija

Naredne dve večeri biće prikazana četiri filma reditelja debitanata u takmičarskom programu: Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke (Italija) 22. juna, Između dana i noći, reditelja Andra Martinovića (Crna Gora) 22. juna, Taksi bluz – Miroslava Stamatova (Srbija) 23. juna i Poslednji Srbin u Hrvatskoj – Predraga Ličine (Hrvatska i Srbija) 23. juna.

Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti biće kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Na festivalu će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarksom program za najbolji kratkometražni omladinski film:

Festival dodeljuje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 eura, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 eura. Žiri će na poslednjoj večeri proglasiti pobednike u obe kategorije, i dodeliti Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500 eura.

RTV