BEOGRAD – Peta zaredom tribina o dostignućima osoba sa invaliditetom predstavila nam je život meksičke slikarke Fride Kalo. „U najtežim trenucima svog života je pronalazila načine da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebe“, rekla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije svečano otvarajući juče tribinu koja je organizovana u Muzeju savremene umetnosti u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”.

Frida je za sobom ostavila oko 200 izvanrednih slika od kojih 55 autoportreta, crteža i nacrta koji su oslikavali njena životna iskustva, fizički i emotivni bol i iscrpljujuću vezu sa Dijegom Riverom.

„Cilj tribina „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” je pružanje podrške osobama sa invaliditetom, motivisanje i pozivanje na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbiljnim invaliditetima pronašle radost i snagu da istraju u svojim naumima“, istakla je Paunović, dodajući da bi volela da sledeće godine imamo jednu izložbu o uspešnim ljudima sa invaliditetom iz Srbije.

O Fridi Kalo govorili su i Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko, Katarina Orlandić, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica koja je na kratko i oživela lik Fride Kalo.

Petar Milenković, ambasador platforme “Šampioni svaki dan” održao je motivacioni govor na temu “Snaga je u vama” i istakao da je za uspeh i prevazilaženje prepreka najvažnija snaga uma.

Tokom trajanja tribine svoj doprinos kroz umetnost dao je i Gruja Staničkov, koji se još u ranom detinjstvu suočio sa stanjem cerebralne paralize.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, biće priređene i izložbe u šest gradova širom Srbije. Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.