BRISEL – U Briselu je danas posle podne počela Međuvladina konferencija, na kojoj će Srbija otvoriti poglavlje 9 o finansijskim uslugama, u pristupnim pregovorima sa EU, i potpisati Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra. Delegaciju Srbije predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Po završetku Međuvladine konferencije, biće održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati ministarka Jadranka Joksimović, evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han i rumunski ministar za evropske poslove Georg Ćamba.

”Uz poglavlje 9 finansijske usluge koje otvaramo i uz paket od skoro 180 miliona evra bespovratne pomoći mislim da Brisel ipak daje pozitivan signal Srbiji. Mi ćemo to uvažiti i nastaviti intenzivno reformski proces”, izjavila je Joksimović u Briselu.

Jadranka Joksimović je pred početak Međuvladine konferencije EU Srbija u Briselu najavila da se poglavlje 9, koje će danas biti otvoreno, odnosi na finansijske usluge tj tržište kapitala, bankarske usluge, usluge osiguravajućih kompanija i investicionih fondova.

”Činjenica da smo u mogućnosti da otvorimo ovo poglavlje govori o tome da su dosadašnje ekonomske reforme koje je vlada Srbije preduzela dale značajne rezultate. Sa druge strane, čitav jedan set važnih stvari za privredu, građane i potencijalne investitore će biti dodatno osiguran kroz otvaranje ovog poglavlje”, naglasila je Joksimović.

Tanjug