NOVI SAD – Uskoro će biti otvoren javni urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje za pešačko-biciklistički most preko postojećih stubova starog mosta Franca Jozefa, ali i završeni Plan generalne regulacije Petrovaradina sa Petrovaradinskom tvrđavom i Plan generalne regulacije Priobalje, najavljuje za emisiju “Grad i mi” gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Svi planovi imaju jasnu proceduru utvrđenu zakonima, tako da ništa ne može da se preskoči i nema tu nikakve mistifikacije. Ja sam namerno najavljivao te projekte, kako bi javnost bila upoznata da će se o tome raspravljati”, odgovara Vučević na kritike da javnosti nisu dostupni pomenuti planovi.

Na pitanje zašto se odustalo od ideje koju je prethodna gradska vlast plasirala još 2008. godine da na stubovima mosta Franca Jozefa bude izgrađen most za drumski saobraćaj, Vučević kaže da je ta studija plaćena i da se na tome stalo.

“Izgradnja drumskog mosta bi zahtevala, pre svega, da dobar deo saobraćaja bude izmešten, da se uništi park, a pitanje je koliko bi to sve bilo bezbedno i po opstanak i status tvrđave. Mislimo da je najbolje rešenje za grad da dobije pešačko-biciklistički most i zbog razvoja turizma, ali i sve više rekreativaca i biciklista, trendu koji je kod nas vrlo prisutan. Da se razumemo, to nije moja ideja, ali moja politika je da to sprovedem. Sve ostalo je pitanje struke”, veli on.

RTV