NOVI SAD – Ilustrovana monografija ”Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918.” čiji je autor Drago Njegovan, a izdavači su Muzej Vojvodine i ”Školska knjiga NS” iz Novog Sada, predstavljena je u Gradskoj kući. Reč je o drugom izdanju ove knjige. Prvo je objavljeno 2004. godine, ali je tiraž od 1000 primeraka odavno iscrpljen.

“Izuzetno je važno da se na pravi način odredimo prema vlastitoj istoriji, a posebno prema događajima koji su bili prekretnica u razvoju zemlje. Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji je jedan od takvih događaja, a ovo delo osvetljuje ga na pravi način, i obiluje ilustracijama što dodatno doprinosi njegovom kvalitetu. Novi Sad je posle tog prelomnog momenta, doživeo ubrzani razvoj i pozicionirao se kao administrativni centar u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, pre svega uspostavljanjem Dunavske banovine čije je Novi Sad bio sedište. Danas je to univerzitetski centar, moderan, polumilionski, evropski grad”, naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Prisutnima na promociji monografije obratio se i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić ocenivši da je prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji jedan od glavnih događaja u novijoj srpskoj istoriji, te da Grad podržava sve što ga dodatno osvetljava.

RTV (Sanja Macut)