Bilgič: Kada je puč počeo Srbija je odmah uputila podršku Turskoj

BEOGRAD –U organizaciji Instituta za evropske studije, Direktorata za komunikacije predsedništva Republike Turske i Junus Emre Instituta, u Beogradu je održana konferencija povodom obeležavanja trogodišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj. Podsećajući na događaje iz srpske istorije, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković je istakao da je civilna kontrola nad vojnim sektorom veoma važna.

“Naše iskustvo iz istorije je pokazalo da kad god smo imali situaciju da armija pokušava da preuzme moć koja im nije data na demokratski način nismo imali dobro iskustvo u dvadesetom veku”, izjavio je Đurković.

Pokušaj vojnog puča u Turskoj iz 2016, prema rečima Mesuta Ozdžana, razlikuje se u odnosu na sve prethodne istorijske pokušaje smene vlasti, jer niko nije očekivao da bi tako nešto moglo da se desi ali i, kako ističe Ozdžan, po nasilju.

“Ovo je bio krvavi pokušaj puča u kojem je više od 250 ljudi izgubilo život, uključujući civile, policajce i pripadnike vojske”, saopštio je prof. dr Mesut Ozdžan, direktor Diplomatske akademije.

RTV (Vladimir Radojković)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *