BEOGRAD – Investicija od 80 miliona dolara kineske HBIS Grupe u modernizaciju smederevske železare pokazatelj je da i pored problema koji postoje u svetu, na relaciji Kina-Amerika po pitanju kvota za čelik, Kinezi vide potencijal za dalji razvoj i dugoročnu proizvodnju u Srbiji.

Naša država pomno prati proces proizvodnje čelika, a u kontekstu kvota koje propisuje Brisel, kako ni u jednom trenutku privreda naše zemlje ne bi bila ugrožena, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež objašnjava za Tanjug da polaganje kamena temeljaca za novu liniju Aglomeracije u čeličani u Smederevu, čijem početku radova će sutra, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, znači novo ulaganje u dodatnu vrednost srpskog čelika što će, procenjuje, uticati na ukupno povećanje vrednosti izvoza iz naše zemlje.

“Investicija kineske kompanije u modernizaciju postrojenja, u sisteme za zaštitu životne sredine, znači da je kompanija tu, gde vidi potencijal, koji može da ima sa svojom kompanijom i da ovde može da opstane”, rekao je Čadež.

I pored problema koji postoje u globalnim okvirima, dodaje, kineska kompanija vidi svoju proizvodnju u Srbiji.

“Ono što je posebno dobro je što se odlučuju da ulože novac u dalju dodatu vrednost proizvoda. Novom tehnologijom se povećava vrednost onoga što se izvozi”, naveo je Čadež.

Tanjug