BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Tužilaštvo, sudovi i nadležni organi treba da utvrde da li su Vuk Jeremić i Boris Tadić radili nauštrb interesa Srbije i da li su od Rusije tražili da ne stavlja veto u UN kada je reč o KiM.

Dačić je to rekao za Srpski telegraf, a povodom dokumenta ruskih obaveštajaca u kome piše da je Jeremić u novembru 2005. godine tražio od Rusa da ne budu prepreka prištinske nezavisnosti.

Dačić je ocenio da je to ravno izdaji zemlje i istakao da mora da se precizno utvrdi zašto je on tražio od Rusa da ne ulažu veto u SB UN.

“Isto tako treba istražiti i koji je motiv Jeremića, koji je tada išao u Rusiju kao savetnik predsednika države Borisa Tadića, imao kada je rekao da “neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara”, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Jeremić je u pravu u jednoj stvari i da je Srbija skupo platila učinak njegove i Tadićeve vlasti.

“Veliku štetu naneli su i državi i našoj borbi za Kosovo i Metohiju jer su upravo Tadić i Jeremić ti koji su dozvolili da se pitanje Kosmeta izmesti iz UN. Jeremićeva je zasluga i formulisanje pitanja koje je Srbija postavila međunarodnom sudu pravde, što danas i Haradinaj i Tači slave, jer je to bio jedan od temelja nezavisnosti Prištine”, ocenio je Dačić.

Srpski telegraf, Tanjug