BEOGRAD – Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen na dan rođenja jednog od njavećih umova i naučnika svih vremena Nikole Tesle, biće obeležen širom Srbije nizom manifestacija, a ulaz u Teslin Muzej biće besplatan za sve. Direktor Teslinog naučnog centra pri laboratoriji Vardenklif na Long Ajlendu Mark Alesi pozvao je tim povodom Beograd, da se uključi u razvoj jedine preostale laboratorije najvećeg pronalazača modernog doba i da postane deo nastavka Teslinog nasleđa. U izjavi za Tanjug Alesi je apelovao i na sve zainteresovane za “taj istorijski trentutak” da uzmu učešće i priključe im se.

Prema njegovim rečima, misija Teslinog naučnog centra je da širom sveta podiže svest o značaju Teslinog dela i njegovog ogromnog doprinosa čovečanstvu imajući u vidu da mogi i dalje nisu svesni značaja njegove posvećenosti nauci.

“Svakog dana ljudi širom sveta imaju koristi od njegovih otkrića i izuma: struja, vi-fi, robotika, radio, daljinsko upravljanje, brzinomer i još mnogo toga, ali mnogi nisu svesni da je taj napredak koji je promenio njihove živote delo Nikole Tesle”, rekao je Alesi.

Tesla je Vardenklif, zasnovanu na najrevolucionarnijim idejama i postrojenje za bežicnu komunikaciju preko Atlantskog okeana i bežični prenos energije, počeo da gradi 1901. godine.

Tanjug