BRATUNAC – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu da će biti prekinut “sramni zavet ćutanja svetskih moćnika”, koji to namerno čine i dela sarajevske elite o stradanju Srba u Podrinju, jer veoma dobro znaju šta se tu dešavalo od 1992. do 1995. godine.

On je, na obeležavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine istakao da je skoro svaka kuća srednjeg Podrinja zavijena u crno i da je to mesto strašnih zločina u kojem su samo žrtve dobile ime, ali ne i nalogodavci, iako su njihova imena nezvanično svima poznata.

Dodik je podsetio da za zločin nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao, prenosi RTRS.

“To što oni ćute, ne znači da se zločin nije dogodio, ne znači da oko 3.500 Srba, uključujući žene i decu, ovde nisu stradali na najmonstruozniji način”, rekao je Dodik i primetio da ni danas u Bratuncu nema predstavnika međunarodne zajednice i da je prisutan samo ruski ambasador Petar Ivancov.

Dodik je naveo da postoji zavera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost. On je istakao da su Srbi kroz istoriju naučili da nemaju slobodu ako nemaju svoju državu i ukazao na važnost postojanja Republike Srpske.

Tanjug