BEOGRAD – Glavni program 26. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 20. do 26. jula, biće raznovrstan i sačinjen od kvalitetnih filmova, a odlikuje ih angažovanost koju „evropski autori nose u svojim venama“, kaže selektor Nenad Dukić.

“Različiti kriterijumi će biti zadovoljeni onim što ćemo prikazati na Paliću. Dobar je balans između filmova značajnih autora i filmova novih mladih autora”, objasnio je Dukić u intervjuu Tanjugu.

Ne želeći još da otkriva naslove filmova koje će publika gledati na Letnjoj pozornici na Paliću, Dukić je pomenuo da će biti, između ostalog, nova ostvarenja trojice reditelja koji spadaju među najznačajnije evropske autore u poslednjih 20-30 godina i koji iza sebe imaju pet do šest kanskih “Palmi”.

Već je najavljeno da palićki festival otvara film „Bol i slava“ Pedra Almodovara, za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, „Mladi Ahmed“, koji je proslavljenim rediteljima, braći Darden, doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu, svečano će zatvoriti festival, a ime trećeg autora biće objavljeno na sutrašnjoj pres konferenciji.

Tanjug