BEOGRAD – Film „Zviždači“, čuvenog rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua – jednog od najznačajnijih filmskih stvaraoca ne samo rumunskog već i evropskog filma danas, otvori će ovogodišnji Dunav Film Fest večernjom projekcijom (20. avgusta) u Malom gradu Smederevske tvrđave. 

Pripadnik rumunskog novog talasa, čiji filmovi poslednjih godina pobeđuju na mnogim međunarodnim festivalima poput Kana, Berlina i drugih i koji je rumunsku kinematografiju podigao na pijedastal najznačajnije evropske kinematografije, filmom „Zviždači“ pomera granice u svom dosadašnjem stvaralaštvu. 

Ovaj kanski favorit, snimljen u koprodukciji Rumunije, Francuske i Nemačke, u osnovi je krimi priča koja se razvija na drugačiji način od očekivanog za ovog autora. Novim rediteljskim pristupom udaljava se od realistične filmske naracije i žanrovski se približava film noir-u. Interesantna lokacija, vulkansko ostrvo Gomera u sred Atlantskog okeana na kome ljudi komuniciraju zviždanjem inspirisali su ovog filmskog stvaraoca da ljubiteljima sedme umetnosti priredi nešto novo.

Glavnu ulogu u ovom filmu ostvario je Vlad Ivanov, koji igra rumunskog policajca koji beži na ostrvo Gomera gde upoznaje zavodljivu i prevrtljivu Gildu, koju igra Katrinel Maron, od koje uči jezik zviždača.

Kornelije Porumboju publici je poznat po crnoj komediji “12:08 Istočno od Bukurešta” za koju proglašen najboljim debitantom u Kanu 2006. godine, kao i ostvarenjima “Policijski, pridev”, “Izvestan pogled“, kao i filmom“Blago”.

Drugo izdanje Dunav Film Fest-a ljubiteljima filma,  ove kao i prethodne godine, premijerno donosi najznačajnija ostvarenja podunavske kinematografije. Više od četrdeset filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije podeljenih u četiri programske celine na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, u periodu od 20. do 25. avgusta.