NOVI SAD -U četvrtak, 18. jula u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) biće svečano otvorena izložba “Poklon-zbirka Save Stepanova”. Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, darodavac Sava Stepanov i jedan od autora izložbe, Miroslava Žarkov.

Tokom 2019. godine Galerija Matice srpske je primila jedinstven dar ‒ Poklon-zbirku likovnog kritičara i kolekcionara Save Stepanova, koju predstavljamo izložbom čiji su autori mr Danilo Vuksanović i Miroslava Žarkov. Poklon-zbirka Save Stepanova ne donosi dela jednog autora, što je uobičajena praksa Poklon-zbirki u Galeriji Matice srpske, već se sastoji od niza različitih autora i umetničkih dela, i daje pregled razvoja postmoderne i savremene umetničke misli na srpskom i vojvođanskom umetničkom prostoru.

Sava Stepanov je, kao kritičar koji je tokom više decenija podržavao, pomagao i ohrabrivao likovne stvaraoce, formirao značajnu kolekciju umetničkih dela, koju je poklonio Galeriji Matice srpske. Zbirka je nastajala spontano i, zahvaljujući stručnosti kolekcionara, reflektuje karakter umetnosti tog vremena. Poklon-zbirka Save Stepanova sadrži 75 umetničkih dela od 57 autora koji su stvarali na vojvođanskom umetničkom prostoru u periodu od šezdesetih godina HH veka do početka XXI veka. Pored raznovrsnosti likovnog izraza, Poklon-zbirka Save Stepanova pokazuje izuzetno bogatstvo tehnika i tehnologija izrade umetničkih dela, što je osobenost postmoderne umetnosti. Dela iz Poklon-zbirke Save Stepanova nastala su kao produkt različitih umetničkih linija i stremljenja i zbog toga se samo grubo posmatrano mogu smestiti u kategorije konceptualne umetnosti, neoekspresionističke prakse i geometrijske apstrakcije.

Zahvaljujući poklonu Save Stepanova i izložbi koja je tim povodom priređena, noviju srpsku umetnost je moguće sagledati iz perspektive likovnog kritičara koji je decenijama pratio dešavanja na savremenoj umetničkoj sceni i čije su stručnost i kompetentnost doprinele da njegova zbirka odražava najvažnije momente, stvaraoce i karakter ove umetnosti.

Izložbu prati publikacija Poklon-zbirka Save Stepanova sa uvodnom rečju dr Tijane Palkovljević Bugarski, razgovorom sa darodavcem Savom Stepanovim, koji je vodio mr Danilo Vuksanović, raspravnim tekstom Miroslave Žarkov i katalogom poklonjenih radova.

Izložba Poklon-zbirka Save Stepanova je otvorena do 7. septembra 2019. godine. Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program svakog petka u 19.00 sati.

Petkom u 19.00:
19. jul: Predstavljanje nove Poklon-zbirke Galerije Matice srpske (dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpke)
26. jul: Projekcija dokumentarnog filma Nenada Miloševića „Dei leči”
2. avgust: Razgovor o savremenoj umetnosti – likovni kritičar i likovni stvaralac (Sava Stepanov, darodavac i mr Danilo Vuksanović, umetnik)
9. avgust: Predavanje „Mail-art, svetski umetnički pokret” (Andrej Tišma, umetnik)
16. avgust: Predavanje „Vršačka umetnička scena krajem HH veka (Zvonimir Santrač, umetnik)
23. avgust: Predavanje „Kroz HH vek ili razvojni put jedne slike” (Miroslava Žarkov, autorka izložbe)
30. avgust: Autorsko vođenje kroz izložbu (mr Danilo Vuksanović, autor izložbe)
6. septembar: Autorsko vođenje kroz izložbu (Miroslava Žarkov, autorka izložbe)

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.