BEOGRAD – Film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara “Bol i slava”, za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu, svečano će otvoriti 26. Festival evropskog filma Palić 20. jula, dok će 26. jula belgijski film “Mladi Ahmed”, koji je braći Darden doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu, svečano zatvoriti festival. Drama “Bol i slava” prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada mladi reditelj Salvador Malo, ponovo proživljava ključna životna iskustva poput detinjstva šezdesetih godina koje je obeležilo emigriranje njegove porodice u selo u Valensiji u potrazi za prosperitetom, prvog zrelog i bolnog ljubavnog iskustva, pisanja kao jedinog vida terapije za zaboravljanje nezaboravnog, iskustva ranog otkrivanja filma i osećaja beskonačne praznine koju stvara pomisao na nesposobnost daljeg snimanja filmova. 

Delom je reč o autobiografiji u kojoj je Almodovar predstavio pojedine aspekte svog života o kojima nije govorio ranije, a koja, prema rečima ovog reditelja, zajedno sa filmovima “Zakon požude” i “Loše obrazovanje” predstavlja deo trilogije njegovih najličnijih i introspektivnih filmova. 

 
Tanjug