Kina hoće da kupi sve svinje koje Srbija može da uzgoji

 

 

 

SUBOTICA – Zahtevi Kine za svinjama su toliki da Srbija ne može da zadovolji ni četvrtinu tih potreba, a izlazak na to tržište ostavlja prostor za cenu od 160 dinara po kilogramu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prilikom obilaska farme u selu Bikovo i najavio da će se novi rod pšenice otkupljivati za 20 dinara po kilogramu.

Saša Sineš u selu Bikovo kod Subotice ima porodičnu farmu svinja. Tu uzgaja oko 200 krmača sa podmlatkom, odnosno oko 2.200 svinja za koje hranu obezbeđuje sa 160 jutara zemlje koje je dobio na obradu po pravu prečeg zakupa. Kaže da je manjak radne snage spremne za rad na farmi, ali da je u stočarstvu najvažnija cena.

„Smatram da bi cena od 160 dinara po kilogramu, dakle čista proizvođačka cena plus PDV, bila sasvim solidna“, kaže Saša Sineš, vlasnik farme svinja u Bikovu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je sa resornim pokrajinskim sekretarom Vukom Radojevićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom obišao porodičnu farmu svinja u Bikovu, kaže da je za stočare veoma važno da dobiju zemljište u dugoročan zakup, a da su zahtevi Kine za svinjama toliki da mi ne možemo da zadovoljimo ni četvrtinu tih potreba.

„Politikom otvaranja tržišta regulišemo cene. Što je veće tržište veća je i šansa za bolju cenu. Mislim da ovo što radimo s Kinom, i što ćemo završiti u narednih mesec dana oko izvoza svinjskog mesa, postići ogroman napredak u ovom sektoru po kome je Srbija prepoznatljiva. Jer, ako nas po bilo čemu znaju ljudi u Evropi i svetu poljoprivrede to je srpska – svinja“, izjavio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

RTV (Rada Stajić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *