PALIĆ – Predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić akademik Dušan Kovačević, koji je sinoć uručio nagradu “Aleksandar Lifka” hrvatskom režiseru Rajku Grliću, istakao je da je on jedan od onih ljudi koji o bivšoj zemlji govore onako kako je bilo.

“On je mnogo radio sa ljudima iz Jugoslavije, koja se više ne spominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region. Rajko je sa filmom “Ustav Republike Hrvatske” začeo veliku i ozbiljnu političku priču o životu na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od retkih koji se ne stidi da govori da je i jugoslovenski reditelj. Svi su postali nacionalni reditelji, a svi smo mi živeli u zemlji u kojoj su napravljeni filmovi za koje danas govorimo da su izuzetno dobri”, istakao je Kovačević.

“Taj njegov film govor o tome da prebrojavanje krvnih zrnaca vodi direktno unazad u onu najstrašniju prošlost”, dodao je Kovačević.

O drugom laureatu nagrade “Aleksandar Lifka” Miljenu Kreki Kljakoviću, Kovačević kaže da je zaista svetski scenograf.
“Imao sam sreće da sa njim radim “Undreground” i znam ga odlično, sjajan je. Sada će raditi jedan veliki američki film”, istakao je Kovačević u izjavi medijima.

Tanjug