DIMITROVGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i bugarski ministar transporta i informacionih tehnologija i komunikacije Rosen Željaskov obišli su danas deonicu istočnog kraka Koridora 10 na kojoj se u blizini graničnog prelaza sa Bugarskom nalazi kosina Gradinje.

Deonica je dugačka 8,3 km, a puštena je u saobraćaj u punom profilu 18. marta 2018. Posle obilaska deonice, ministri su zajedno sa ambasadorom Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovim i predsednikom opštine Dimitrovgrad Vladicom Dimitrovim položili cveće na spomenik Vasilu Levskom, koji je otkriven 2014. na platou ispred Skupštine opštine.

Vasil Levski bio je bugarski revolucionar, strateg i teoretičar bugarske nacionalne revolucije, odnosno, vođa borbe za oslobođenje od osmanske vladavine. Između 1862. i 1868. Levski je učestvovao u svim bugarskim borbama protiv osmanske imperije.

Spomenik na koji su ministri položili cveće otkrili su tadašnji premijeri Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Plamen Orešarski, a u februaru 2018. kod tog spomenika u Dimitrovgradu obeleženo je 145 godina od smrti Levskog.

U junu 2018. godine predsednici Srbije i Bugarske Aleksandar Vučić i Rumen Radev položili su vence na drugom spomeniku Levskom ”Pametnik” na Neškovom brdu, gde su sahranjeni srpski i bugarski vojnici, a koji je podignut 1887. godine posle završetka srpsko-bugarskog rata.

Tanjug