NOVI SAD – Divanhana izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana, s pažljivim fokusom na sevdalinku, ali u modernim aranžmanima u kojima se prepoznaju uticaji džez, pop i klasične muzike XX veka. Koncert će se održati u Vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj 1, s početkom u 21 čas.

*U slučaju lošeg vremena, program biti izmešten u Sinagogu.

Ulaznice za koncert prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8 h do 14 h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. 

Karta košta: 800,00 dinara.

Ulaznica još ima, ali ih ipak treba na vreme obezbediti jer je kapacitet gledališta ograničen!

***Divanhana je sevdah bend. Početkom 2009. godine osnovala ga je grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu. 

U februaru 2011. godine izlazi i njihov debitantski album Dert, koji je snimljen u studiju „Fattoria Musica“ u Nemačkoj, u saradnji s izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem i Valterom Kvintusom (Walter Quintus), jednim od najpriznatijih evropskih producenata muzike sveta (world music). Nakon prvog albuma bend s novom članicom, mladom sarajevskom pevačicom Leilom Ćatić, počinje da razvija koncertnu aktivnost nastupajući na brojnim festivalima, među kojima su „12 Points” u Portu, te WOMEX u Solunu i održava samostalne veoma uspešne koncerte u preko petnaest zemalja Evrope. 

Krajem 2013. „Divanhana“ objavljuje drugi album – Bilješke iz Šestice, a početkom 2015. godine članovi benda snimaju materijal za novi album Zukva,u saradnji s talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Ovo tonsko izdanje je pored beogradske kuće „Multimedia Music“,objavio i „ARC Music“ iz Velike Britanije, čime Zukva izlazi na svetsko tržište. Nakon toga njihova karijera ide samo uzlaznom putanjom: nastupaju na preko 150 koncerata, učestvuju na mnobrojnim eminentnim festivalima muzike sveta, ostvaruju prvo diskografsko izadnje uživo Live in Mostar, kao i prvi dokumentarni film o bendu, koji je realizovala televizijska kuća Al Džazira Balkans (Al Jazeera Balkans).

„Divanhana“ je sarađivala s brojnim umetnicima, među kojima su popularna turska glumica i pevačica Suzan Kardeš (Kardeş), s kojom snimaju album Kardeş, kao i sa, zahvaljujući projektu s Ambasadom SAD u Bosni i Hercegovini, priznatim američkim brodvejskim pevačem Bredlijem Dinom (Breadley Deanom), s kojim snimaju i objavljuju sevdalinku Vino piju, nane, age Sarajlije.

U septembru 2018. godine bend radi na novom projektu s pomenutom ambasadom, ovaj put na mjuziklu The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, kada sarađuju s pevačicom Šejlom Grgić, koja ubrzo nakon toga postaje i nova punopravna članica „Divanhane“

***

Novosadsko muzičko leto, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, trajaće do 1. avgusta. Ukupno četiri koncerta etno i džez muzike dešavaće se na “otvorenom”, u vrtu Srednjoškolskog doma i na brodu Zeppelin na Keju.

 

Više informacija o svim programima na: www.muzickaomladina.org