BON –Berlinski list “Tagescajtung” istraživao je kako hrvatska katolička zajednica u Nemačkoj učestvuje u relativizaciji ustaških zločina i kako nemačke biskupije Katoličke crkve malo šta čine da to spreče, navodi “Dojče vele” (DW).

“Nema sumnje da je Jasenovac deo Holokausta. Ko to relativizuje, taj relativizuje i Holokaust”, reči su Efraima Zurofa, poznatog izraelskog lovca na naciste, kojima počinje opširan tekst u “Tagescajtungu” (TAZ).

Navodi se da novinar Krsto Lazarević piše da se upravo to – relativizacija Jasenovca – događa u hrvatskim katoličkim zajednicama i kulturnim centrima u Nemačkoj. Berlinski dnevnik je sakupio dokumente i fotografije koji dokazuju da je u najmanje deset nemačkih gradova prikazan film Jakova Sedlara „Jasenovac – istina” koji, kako konstatuje list, „relativizuje Holokaust”.

U filmu se govori o 20.000 žrtava u tom logoru, naspram brojke od 83.000 koliko beleže ozbiljni istoričari.

„Sedlar dokazano koristi falsifikovane isečke iz novina, dokumentuje tobožnji ugodni logorski život fotografijama koje su nastale izvan logora posle Drugog svetskog rata i istrže svedočanstva iz konteksta”, piše “Tagescajtung”.

„Esencija filma: pod ustašama Jasenovac nije bio logor smrti već samo radni logor u kojem je stradalo relativno malo ljudi. U logor smrti je Jasenovac pretvoren tek u socijalističkoj Jugoslaviji – to je očigledna laž”, piše u tekstu Lazarevića.

Tanjug