BEOGRAD – Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je večeras orden Svete carice Milice direktorki Ruskog doma Nadeždi Kuščenkovoj za jačanje kulturnih i duhovnih veza srpskog i ruskog naroda. Patrijarh Irinej je na svečanosti u Ruskom centru za nauku i kulturu ”Ruski dom” rekao da je Kuščenkova nagrađena visokim crkvenim odlikovanjem za nesebična dela ljubavi prema SPC i jačanje vekovnih veza dva naroda.

”Odnosi srpskog i ruskog naroda nisu samo prijateljski, već i bratski, a postavio ih još Sveti Sava kada je odabrao ruski manastir da započne monaštvo”, rekao je patrijarh.

Istakao je da su ruska država i crkva pomagali Srbiji kad god su mogli i da joj nikada nisu odmagali, za razliku od nekih drugih naroda koje smo, kako je naveo, smatrali prijateljima.

”Srpski i ruski narod su duhovno, kulturno i istorijski vezani što se potvrđuje i danas kada nam Rusija pomaže u prilikama oko Kosova i Metohije, a nadamo se da će nam pomoći da ga sačuvamo”, rekao je patrijarh i podsetio da nam ruska država i crkva pomažu da se završi Hram Svetog Save na Vračaru.

Tanjug