SMEDEREVO – Izgradnja novog postrojenja Aglomeracije u Železari Smederevo počinje danas, a kamen temeljac za pogon u koji će biti uloženo ukupno 120 miliona dolara polažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije “HBIS Tangsteel i HBIS Group Serbia” Vang Laniju.

Svečanoj ceremoniji prisustvuju i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bon, radnici Železare, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Vučić je ranije najavio novu investiciju od 80 miliona dolara u Železaru u Smederevu, navodeći da će ona biti zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju.

Prema najavama iz kompanije HBIS, dodatnih 40 miliona dolara biće uloženo u zaštitu životne sredine i poboljšanje efikasnosti i produktivnosti.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika Železare Siniša Prelić rekao je za Tanjug da je danas veliki dan za Železaru, jer počinju da se ostvaruju planovi koje je kineski investitor najavio kada je 2016. godine preuzeo fabriku u Smederevu.

Tanjug