Posle burnih polemika, Danilo Kiš počasni građanin Subotice

SUBOTICA – Nakon burnih polemika u javnosti i za govornicom, na današnjoj sednici Skupštine grada Subotica potvrđena je odluka da književnik Danilo Kiš posthumno bude proglašen za Počasnog građanina Subotice.
 

Književnik Danilo Kiš posthumno će biti proglašen za počasnog građanina Subotice. Tu odluku je, većinom glasova vladajuće koalicije, donela Skupština grada, nadglasavši odborničku grupu “Pokret za građansku Suboticu” koja je i podnela zahtev da na današnjoj sednici bude poništena odluka koju je gradski parlament jednoglasno doneo na junskom zasedanju. Preokret je usledio nakon što se Mirjana Miočinović, udovica i zakonita naslednica zaostavštine Danila Kiša, oglasila u javnosti otvorenim pismom i od gradonačelnika Subotice Bogdana Labana zatražila da opozove sprovođenje odluke koja je doneta na njegov predlog, a uz potvrdu i predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda.

“Na prethodnoj sednici smo glasali iz razloga što nismo znali da nije zatražena saglasnost pravne sledbenice pokojnog Danila Kiša. Ni u materijalu to nigde nije bilo navedeno. Da je bilo navedeno, ne bismo glasali za tu odluku, a faktički tražili smo poništenje te odluke da bi se ispoštovala volja pravne sledbenice Danila Kiša i razlozi koji su navedeni u tom otvorenom pismu”, izjavio je Jene Maglai, šef Odborničke grupe “Pokret za građansku Suboticu”.

RTV (Rada Stajić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *