NOVI SAD – U Matici Srpskoj uručena priznanja Tesla global foruma: uredniku pariskog “Figaroa“ Žan Krištof Buisonu, književniku Matiji Bećkoviću i studentskoj ekipi FTN-a iz Novog Sada, prvacima Evrope u robotici. Na rođendan Nikole Tesle u Matici Srpskoj sedmu godinu zaredom Tesla global forum dodeljuje priznanja ličnostima koja su svojim javnim radom doprinele afirmaciji ukupnog stvaralaštva Nikole Tesle i koji su rukovodeći se njegovim humanističkim načelima pokazali nepokolebljiv, originalan i hrabar pristup u svom profesionalnom radu.
 
Primajući Belu golubicu, najveće priznanje Tesla global foruma od Igumana manastira Šišatovca oca Andreja, drugi čovek pariskog “Figaroa“ Žan Krištof Buison rekao je da je pre petnaest godina u Parizu osnovao udruženje prijatelja Nikole Tesle sa željom da se u Francuskoj literaturi Tesla ubuduće ne vodi kao Hrvat samo zato što je rođen u Smiljanu, već da javnost bude upoznata sa činjenicom da je Nikola Tesla Srbin.

“Početkom rata u Jugoslaviji i tokom bombardovanja NATO pakta mediji u Francuskoj su najgore pisali o Srbima, sada je to promenjeno i javnost počinje da shvata da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve“, naglasio je Buison, ističući da su Francuska i Srbija ponovo braća po oružju iz Prvog Svetskog rata i prijatelji.

Primajući Belu golubicu, pesnik Matija Bećković rekao je da nije slučajno što se takvo priznanje dodeljuje u Novom Sadu, rodnom mestu Jovana Jovanovića – Zmaja, koji je za Teslu bio najveći od svih pesnika.

“Kada je na Nijagari napravio Hidrocentralu neonskim cevima je ispisao ime Zmaj!“ Bećković je istakao da je Tesla prevodio Zmajeve pesme i da je u predgovoru citirao Getea po kome je Srpska narodna poezija ravna Starogrčkom epskom stvaralaštvu. Prijateljstvo Tesle i Zmaja, prema Bećkoviću zaslužuje zajednički spomenik za ova dva naša velikana u Novom Sadu.

Priznanje Tesla global fopruma primila je i ekipa “PMG Robotiks“ sa FTN-a iz Novog Sada koja je nedavno osvojila prvenstvo Evrope u robotici. Priznanje je uručeno članu tima Želimiru Trišiću, koji je obećao da će studenti na tragu genijalnog Tesle biti inspirisani da nastave sa vrednim radom i rezultatima kojima se diči Srbija.

RTV (Velimir Petrušić)