VATIKAN –Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se danas sa papom Franjom, dan pre nego što katolički lideri iz Ukrajine treba da dođu u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji i usred nagađanja da bi njegova poseta mogla biti uvod u prvu posetu pape Rusiji, javio je Rojters. Putin, koji je već dva puta ranije susreo sa papom Franjom, stigao je u Vatikan na početku 10-časovne posete Italiji tokom koje će razgovarati i sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

Njegova crna limuzina došla je u Vatikan sa više od 50 minuta zakašnjenja. Rojters podseća da je Putin zakasnio 50 minuta i na svoj prvi sastanak sa Papom Franjom 2013. godine, a više od sat vremena na njihov drugi susret 2015. godine. Ukrajina, koja ostaje teško pitanje u odnosima između Vatikana i Rusije, trebalo bi da bude glavna tema razgovora u zvaničnoj papskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati.

Kada su se poslednji put sastali 2015. godine, papa je pozvao Putina da učini “iskren i veliki napor” za postizanje mira u Ukrajini i pomogne u okončanju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku. Posle susreta sa papom Putin će se sastati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, a nakon večere koja će biti priređena u njegovu čast ruski predsednik će se vratiti u Moskvu.

Tanjug