SOMBOR – Da će prinos pšenice ove godine biti manji za poljoprivrednike i nije bilo iznenađenje. Ono što je još uvek nepoznanica jeste cena. Prognoze da će ovogodišnji rod pšenice biti manji zbog suše u vreme značajnih faza rasta i razvija pšenice obistinile su se. Rodilo je manje, a i rod nije baš dobrog kvaliteta.

“Rod pšenice je čak do 40 posto manji i pšenica je lošijeg kvaliteta. Hektolitarska težina je mala i ima pšenice koja je takvog kvaliteta da se može koristiti samo za stočnu hranu” , kaže Jovan Mastilović.

“Naš prinos je prinos po hektaru oko 5,5 tona. Sve zavisi od kvaliteta zemlje. Mi smo zadovoljni prinosom, ali ima i onih koji će imati manje, jer nisu odradili sve što je potrebno za dobru proizvodnju”, dodaje Jovan Mastilović mlađi.

Žetva pšenice biće završena za nekoliko dana, a proizvođači su sada u iščekivanju cene. Najavljenih 20 dinara za njih je cena ispod svake ekonomske isplativosti.

“Minimalna cena treba da bude 25 dinara po kilogramu. S obzirom da je malo rodilo i da je malo bilo posejano mislim da će ove godine biti problema. Da bi narednog proleća imali veće površine pod pšenicom cena treba da bude znatno iznad ponuđenih 20 dinara”, veli Mastilović.

RTV (Zlata Vasiljević)